|
Online videotraining: Lijnarcering en motief aanmaken Online videotraining: Nieuwe hulpbron vanuit bewerkte hulpbron |
Zowel associatieve als niet-associatieve lijnarceringen moeten op voorhand worden gedefinieerd. Een lijnarceringsdefinitie bestaat uit een reeks lijnen die vanaf een bepaald beginpunt in alle richtingen herhaald worden. U kunt zelf bepalen waar de arceringslijn begint (het Beginpunt), waar ze eindigt (de Factor voor de lijnlengte), waar de eerstvolgende herhaling begint (de Herhaling), en op welke afstand de evenwijdige lijnen van elkaar liggen (de Onderlinge afstand); dit patroon wordt in alle richtingen herhaald.
Een lijnarcering kan worden opgebouwd in meerdere lagen, waarvan elk met een verschillende reeks lijnen. Elke laag kan afzonderlijk worden bewerkt.
Als u een lijnarcering met dicht bij elkaar liggende lijnen naar PDF exporteert, wordt de lijnarcering mogelijk automatisch vereenvoudigd om te voorkomen dat het patroon onduidelijk wordt.
U kunt een nieuwe lijnarcering van nul creëren of u baseren op een bestaande lijnarcering (zie De definitie van een lijnarcering bewerken).
Om een nieuwe lijnarcering te creëren:
Dubbelklik in het Hulpbronnenbeheer, selecteer Lijnarcering en klik op de knop Creëer. OF: Selecteer in de filter van het Hulpbronnenbeheer ‘Lijnarceringen’ als type hulpbron en klik op de knop Nieuw(e) Lijnarcering.
Het dialoogvenster ‘Lijnarcering’ wordt geopend.
Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.
De parameters Beginpunt, Herhaling, Factor en Onderlinge afstand komen overeen met de vier controlepunten in het voorvertoningsvenster. Wanneer u een controlepunt verplaatst, wordt dit in de corresponderende parameterwaarde weerspiegeld. Door de shift-toets in te drukken, beperkt u de mobiliteit van de controlepunten (dit heeft op elk controlepunt een ander effect).
Het Beginpunt, de Herhaling en de Onderlinge afstand kunt u instellen volgens het polair of cartesiaans coördinatenstelsel. Afhankelijk van het gekozen coördinatenstelsel worden de invoervelden met de X- en Y-coördinaten of met de lengte en hoek aangeduid.
Coördinatenstelsel |
Omschrijving |
Cartesiaans
|
Cartesiaanse coördinaten stemmen overeen met de coördinaten in de tekenzone; de waarden zijn gebaseerd op positieve en negatieve X- en Y-assen. |
Polair
|
Lijnsegmenten worden door middel van hun lengte en hoek gedefinieerd. Hoeken worden hierbij voorgesteld als positieve of negatieve waarden van 0 tot 180. Waarden tussen 180 en 359 worden automatisch omgezet naar negatieve waarden. Het nulpunt bevindt zich op de drie-uurspositie. |
Onderstaand voorbeeld toont hoe u met een lijnarcering een bakstenen muur kunt nabootsen met bakstenen van 20 x 7 cm. Hiervoor dient u twee arceringslagen te creëren. De eerste reeks lijnen stellen de verticale componenten van de bakstenen voor. Op deze manier creëert u een lijnarcering die de juiste afmetingen zal hebben zodra u ze in de tekening plaatst.
Alle waarden zijn opgegeven in reële waarden en cartesiaanse coördinaten.
Klik hier om de velden te tonen /te verbergen.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~